Christus Koning Viering – 23 November

Zaterdag vieren we Christus Koning. We gaan met zen allen naar de mis.

We verwachten al de leden om 16:40u. In tegenstelling tot vorige berichtgeving eten we in onze eigen lokalen een kommetje soep.De blauw lokalen zijn niet verhuurd, zodat we in onze eigen lokalen terecht kunnen.

Einduur is voorzien om 18:30u.

Bijgevolg is het zondag 24 november géén chiro.

Waarom vieren we Christus koning?

Het is een feest gebaseerd op een verhaal waarbij Jezus werd “opgepakt”. Hij moest zich verantwoorden omdat hij tegen de mensen zei dat hij Koning was. Pilatus moest hem ondervragen. Hierbij zei Jezus: “Ik ben niet de koning die jij of de mensen op straat voor ogen hebben. Ik heb geen uitgestrekt land en woon niet in een prachtig paleis, Ik ben niet rijk en beschik niet over een machtig leger, Ik draag ook geen kroon zoals de andere koningen. Mijn kroon is een omgekeerde kroon, want in Mijn koninkrijk telt niet de buitenkant, maar wel de binnenkant. In Mijn koninkrijk is iedereen gelijk en wordt iedereen aanvaard zoals hij is, met al zijn gebreken en al zijn kwaliteiten.”
En dit leunt dicht aan de waarden van de chiro.

En nu we toch wat geschiedenis aan opsommen zijn:

Het logo dat te zien is was heeft met voorgaande uitleg te maken:

De naam Chiro is geen afkorting, maar bestaat uit twee Griekse letters achter elkaar: c ‘chi’ en r ‘rho’. Waar haalden ze nu dat idee om die letters te gebruiken?

schildje christus koning

De Chiro is gegroeid uit de katholieke patronaten. Godsdienstige vorming speelde daar een heel belangrijke rol. ‘Chi’ en ‘rho’ passen daarbij omdat het de eerste letters zijn van Jezus’ bijnaam: Christos, de gezalfde. De keuze voor de Griekse letters heeft te maken met het Nieuwe Testament: dat was oorspronkelijk in het Grieks geschreven. De eerste keer dat de naam Chirojeugd gebruikt werd, stond hij nog niet voor een jeugdbeweging. Het was een algemene benaming voor de jongeren in de patronaten, die door hun godsdienstige opvoeding als het ware ‘ridders voor Christus’ werden.

Rond dat idee werd een heel opvoedingsideaal opgebouwd. c’chi’ en r ‘rho’ in hoofdletters is XP. Veel mensen spreken verkeerdelijk van ‘de PX van de Chiro’, soms denken ze zelfs dat die dan op Pax Christi slaan! Dat is dus helemaal fout. Het oorspronkelijke logo bestond alleen uit de XP. In de jaren ’80 werd de X uitgerekt tot een open cirkel: Chiro is een beweging, een gemeenschap die op zich staat (een kring of cirkel), maar die toch oog heeft voor de omgeving en voor de grote wereld (de opening in de cirkel). Rond 2000 werd dan gekozen om die cirkel in een speels rood vlak te plaatsen.